مرضیه شاحیدریپور اولین شهردار زن کرمان در گفت و گو با آویدنیوز بیان کرد:
آویدنیوز: «مرضیه شاحیدریپور» کارشناس ارشد «برنامهریزی شهری» اولین شهردار زن شهر کرمان است که از سال ۱۳۸۲ کار خود را در شهرداری کرمان آغاز کرده است. او طی این مدت، در قسمتهای مختلف شهرداری کرمان فعالیت کرده و سمتهایی مانند مسئول شهرسازی منطقه یک، مسئول مطالعات شهرداری منطقه چهار، کارشناس طرح تفصیلی و عوارض در حوزه معاونت شهرسازی و معماری مرکز، مسئول شهرسازی منطقه دو، معاون شهرسازی و معماری منطقه دو، مدیر شهرسازی و طرحهای توسعه شهری، رییس اداره طرحهای توسعه شهری، نماینده شهرداری کرمان در کمیته ارتقای کیفی سیما و منظر شهری و نماینده شهرداری در کمیسیون ماده پنج داشته است و نیز از تاریخ ۲۳ امرداد سال ۱۴۰۱ به عنوان شهردار منطقه پنج شهر کرمان انتخاب شده و فعالیت میکند. آوید نیوز با او گفتوگویی داشته که از نظرتان میگذرد.
از خودتان بگویید.
«مرضیه شاحیدری» متولد سال ۱۳۵۹ و کارشناس ارشد برنامهریزی شهری هستم. دو فرزند دختر دارم و حدود ۲۰ سال است که در شهرداری مشغول به کار هستم. همسرم نیز کارمند است.
چه شد که پای یک زن به مدیریت شهری در کرمان رسید؟
بانوان در شهرداری کرمان، در کلیه ردهها مشغول به کار هستند و به خوبی از عهده مسئولیتی که به آنها داده میشود؛ برمیآیند. در واقع توانایی خانمها به اثبات رسیده است. شهردار شدنِ من هم با توجه به دیدگاه مدیریت شهری جدید در این دوره، مبنی بر اینکه در سیستم مدیریتی شهرداری، از توان افراد بدون در نظر گرفتن مرد یا زن بودن آنها استفاده شود؛ رقم خورد.
وقتی به شما پیشنهاد شهردار شدن داده شد، با چه چالشهای درونی روبهرو بودید؟
اولین موضوعی که ذهن مرا در گیر خود کرد؛ چگونگی مدیریت خانواده در کنار مسئولیت سنگین شهردار منطقه شدن بود. اینکه حجم کار شهردار کاملا متفاوت از حجم کار در سایر بخشهاست و محدود به مکان و زمان هم نیست؛ مرا به فکر وامیداشت چگونه مدیریت کنم که این سمت به مسئولیتی که در قبال خانوادهام دارم، آسیب وارد نکند و بتوانم علاوه بر کار خوب، خانوادهام را هم اداره کرده و راضی نگه دارم. حقیقتا این امر دشوار به نظر میرسید.
از حستان وقتی به عنوان یک خانم شهردار انتخاب شدید؛ بگویید.
زمانی که جناب آقای «سعید شعرباف» شهردار کرمان، این پیشنهاد را به من دادند؛ از یک طرف با یک هیجان درونی خوب مواجه شدم و از طرف دیگر نگران مسئولیتهایی که این پست دارد و واقعیتهای کاری که با آنها باید روبهرو میشدم؛ شدم.
مردم شما را پذیرفتهاند؟
از دیدگاه خوم فکر میکنم پذیرفته شدم. چرا که برخی از افراد که مراجعه و با من در مورد فرایند کارشان و مشکلاتی که مدتها درگیرش بودند؛ صحبت میکنند؛ به صراحت از اینکه با یک شهردار خانم مواجه هستند؛ ابراز رضایت و خرسندی مینمایند.
تصور میکردید روزی شهردار شوید؟
همیشه و از همان ابتدای کارم در شهرداری، در هر قسمتی که مشغول به کار بودم، سعی کردم به بهترین وجه کار انجام شود و در این خصوص هم موقعیت و مرتبه کاری برای من اهمیت نداشت. بهگونهای که به دلیل جدیت و تلاشی که در انجام امور داشتم؛ همکارانم به شوخی مرا خانم «شهردار» صدا میکردند.
اهداف کلان شما به عنوان شهردار منطقه پنج شهر کرمان چیست؟
با توجه به اینکه محدوده منطقه پنج، بافت تاریخی شهر کرمان است؛ هدف این است کلیه اقداماتی که انجام میشود اعم از اقدامات عمرانی، خدماتی و فرهنگی، در راستای تغییر وضعیت کنونی جهت ترغیب افراد و مالکان به بازگشت و سکونت در بافت قدیم شهر باشد. همچنین تلاش میکنیم با آشکار کردن پتانسیل بالقوهای که از جهت میراثی بودن این محدوده وجود دارد؛ در جذب گردشگر موثر باشیم.
همچنین با توجه به شکلگیری بافتهای جدید شهری در مجاورت شهرها و جابهجایی ساکنان و کاربریهای شهری به نواحی جدید، به تدریج بافت قدیم شهر، کارکرد و حیات اجتماعی اقتصادی خودش را از دست داده است و این بافتها با از دست دادن حیات شهری، خود به سمت رکود و فرسودگی گرایش پیدا کردهاند. به همین دلیل در نظر داریم با توکل بر خدا و با در نظر گرفتن، ویژگیهای اقتصادی و اجتماعی ساکنان بافت قدیم و همچنین وضعیت کالبدی آن، از یک سو با ترغیب و تشویق مردم به ایمنسازی و مقاومسازی ساختمانها و از سوی دیگر با خلق فضاهای شهری ضمن حفظ ویژگیهای اصلی و فضایی (کالبدی و فعالیتی) بافت قدیم شهر و بهبود زیرساختهای شهری، حیات شهری را به این بافت برگردانیم.
همچنین تاکید داریم با اجرای محورهای گردشگری در بافت قدیم در کنار احیا و باز زندهسازی مکانهای شاخص بافت، گردشگران بتوانند از آثار و فضای قدیمی شهر کرمان به بهترین نحو بازدید کنند.
از آنجا که منطقه پنج شامل بافت تاریخی و فرسوده است، با چه مشکلاتی مواجه هستید؟
به دلیل اینکه هسته اولیه شکلگیری شهر کرمان، این منطقه است و با توجه به اینکه سالهاست از قدمت این بافت میگذرد؛ در حال حاضر با املاکی که دارای اسناد مشاعی هستند و نیز عدم توافق مالکان مواجه هستیم. از طرفی هم اکثر بناها، دچار فرسودگی و غیرقابل استفاده هستند. حتی برخی مخروبه شدهاند و مالکان آنها حاضر به بازسازی نیستند که خود باعث بینظمی بصری و معضلات اجتماعی و نیز نارضایتی سایر ساکنان این محدوده شده است. همچنین متاسفانه محدودیتهای اعمال شده از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که میتواند یک فرصت باشد؛ مورد قبول و رضایت ساکنان نیست و از همه مهمتر مسالهای وجود دارد که مربوط به شهرداری و راه و شهرسازی است و آن هم بازنگری طرح تفصیلی بافت تاریخی شهر کرمان است.
فکر میکنید با توجه به اینکه اولین شهردار زن شهرداری کرمان هستید؛ تا اینجای کار توانستهاید انتظارات مردم را برآورده کنید؟
تمام تلاشم را برای رضایت مراجعان و ساکنان این منطقه میکنم اما اینکه مورد رضایت قرار گرفته است یا نه را مردم باید نظر دهند. اینکه به عنوان یک زن این اتفاق افتاده است یا خیر، فکر نمیکنم موضوع جنسیت، تاثیری در رضایت یا عدم رضایت افراد، داشته باشد.
با توجه به اینکه از شما انتظار میرود نگاه ویژهای به زنان در شهر داشته باشید؛ زنان کچای برنامهریزی شما قرار دارند؟
با توجه به اینکه زنان، فطرت زیباپسندی دارند؛ باید شهر به گونهای باشد که رغبت داشته باشند از خانه بیرون بیایند و در شهر احساس امنیت و آسایش داشته باشند. به همین دلیل باید به مواردی مانند تامین و نورپردازی فضاهای شهری، توجه به مبلمان شهری و پوشش سبز گیاهی در فضاهای شهری دقت زیادی شود. بنابراین بایستی برای حضور امن و راحت زنان به خصوص مادران همراه با فرزند و زنان باردار تدابیر ویژهای اندیشید و ما هم در این زمینه تلاش میکنیم.
بین یک شهردار زن و مرد چه تفاوتی وچود دارد؟
به نظر من شهرداران زن و مرد در بسیاری از موارد شبیه عمل میکنند. البته گاهی در برخی موارد، مردان به شکل دستوری و کنترلی، وظایف را تعیین کرده و به ردههای پایینتر واگذار میکنند اما زنان اغلب سعی دارند کارکنان مجموعه خود را جزیی از سازمان بدانند و فضای بیشتری برای بحث و مشارکت با دیگر ردههای مجموعه فراهم کنند.
معمولا تصمیمگیری زنان با شناخت بیشتری انجام میشود و در کار انعطافپذیرتر هستند و تصمیمات آنها مطلق نیست بلکه نسبی و با توجه به وضعیت موجود است.
چه توانایی ویژهای در خودتان میبینید که اقدامات شما را از شهرداران قبلی این منطقه متفاوت میکند؟
تعامل و ارتباط مستقیم با مراجعان و ارزش قایل شدن برای همکاران
از مشکلات پیش روی یک شهردار زن بگویید.
در مجموع به نظرم حجم کار زنان به واسطه داشتن مسئولیتهای زیاد در خانواده چه در نقش همسری و چه در نقش مادری یا فرزندی، در کنار مسئولیتهای بیرون از خانه، آن هم مسئولیتی مثل شهردار یک منطقه، بیش از حجم کار یک مرد در این رده باشد و نیاز به انرژی و وقت گذاشتن بیشتری نسبت به مردان دارند. از سویی تا مرحله اثبات اینکه یک زن هم میتواند شهردار باشد و پذیرش این مهم از سوی اطرافیان، مسیر برایشان سختتر میشود.