با انعقاد تفاهمنامه سرمایهگذاری مشترک بین شهرداری کرمان و شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه؛
آویدنیوز: صبح امروز طی نشستی، تفاهمنامه سرمایهگذاری مشترک ساخت «کاروانسرا و بازار طلا و جواهر در خیابان امام خمینی(ره)» بین شهرداری کرمان و شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه، امضا شد.
استاندار کرمان، در این نشست که با حضور محمدرضا پورابراهیمی، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی، معاون اقتصادی استاندار، شهردار کرمان، مدیرعامل هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه، رییس اتحادیه طلا و جواهر کرمان و جمعی از خبرنگاران در محل استانداری کرمان تشکیل شد، گفت: از آقای حسنزاده، معاون اقتصادی استاندار که بانی این کار شده و شهردار کرمان و مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه که برای اختصاص این مکان و ساخت کاروانسرای طلا و جواهر در آن با یکدیگر همکاری و مشارکت کردند، تشکر و قدردانی میکنم.
محمدمهدی فداکار، با بیان اینکه وضعیت این زمین بهدلیل محدودیتهای میراثی که در منطقه حاکم است، مدتها معطل مانده بود، افزود: بنابراین، احداث کاروانسرای طلا و جواهر در این مکان، یک اتفاق نو و بدیع است؛ چراکه هم منطقه نوسازی خواهد شد و هم وقتی کار شروع شود، محیط پیرامونی آن آباد میشود و تولید طلا و جواهر که در کرمان ظرفیت بالایی دارد، رونق میگیرد.
وی بیان کرد: در زمینه آموزش ساخت طلا و جواهر ظرفیتهای خوبی داریم، اما در حوزه تولید طلا، تقریباً کاری انجام ندادهایم؛ بنابراین، باید در این حوزه وارد میشدیم.
استاندار کرمان، با اشاره به رقم بالای میزان مصرفی طلا در استان، اظهار داشت: وجود معادن طلا در جنوب استان و ظرفیت تولید طلا از پسماندهای معادن مس استان، میتواند تولید طلا در استان را بهخوبی پیش ببرد.
وی از سرمایهگذاری شهرداری از طریق واگذاری زمین و مجوزهایش، و تعهد شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه برای ساخت این کاروانسرا، بهعنوان یک مشارکت سازنده یاد کرد و افزود: باید از نظرات کسانی که در این حوزه بهصورت تخصصی کار میکنند؛ مانند صنف طلا و جواهر و متصدیان ساخت، آموزش و تولید طلا و جواهر، استفاده شود.
امضای قرارداد ساخت کاروانسرا و بازار طلا و جواهر با هماهنگی اعضای شورای اسلامی شهر
شهردار کرمان نیز در این نشست با تشکر از زحمات همه کسانی که در این پروژه نقش داشتند، از ضوابط میراث فرهنگی ناظر بر زمین این پروژه بهدلیل مجاورت آن با مسجد امام خمینی(ره) و فاصله نزدیک آن با بافت تاریخی شهر کرمان، یاد کرد و گفت: این شرایط در سالهای متمادی باعث شده بود تا سرمایهگذاران عادی، که صرفاً افزایش تراکم، حسابوکتابهای اولیه اقتصادی و نرخ بازگشت سرمایه، مدنظر آنهاست، سراغ این نوع سرمایهگذاری نیایند.
سعید شعرباف افزود: حتی پیشنهاد شد زمینهای این عرصه را در قطعات ۲۵۰ متری تفکیک کنیم و امیدوار باشیم تا در کنار آنها حاشیههای تجاریهای بهوجود آید که فرصت یک سرمایهگذاری خوب را از شهر میگرفت؛ بنابراین، مقاومت کردیم این اتفاق نیفتد و منتظر ماندیم یک سرمایهگذار پای کار بیاید تا پروژهای متناسب با این بخش از شهر کرمان را کلید بزند.
وی با تأکید بر هماهنگی سیما و منظر سازه با بافت تاریخی محیط پیرامونی، بهویژه مسجد امام(ره)، گفت: یکی از دغدغههای مشاور هم این بود که بنایی رزوآمد و همپیوند با بافت تاریخی طراحی و ساخته شود.
شهردار کرمان تأکید کرد: جزییات موضوع و نحوه این قرارداد از طریق شورای اسلامی شهر پیگیری و قرارداد نهایی با هماهنگی اعضای شورا امضا خواهد شد.
کرمان میتواند تولیدکننده و صادرکننده طلا شود
معاون اقتصادی استاندار کرمان نیز در این نشست با بیان اینکه ایران، یک کشور معدنی است، گفت: با این وجود که میزان مصرف طلای کشور در سال حدود ۱۲۰ تن است و حدود ۷۰ درصد آن از طریق بازیافت تأمین میشود، به بیش از ۳۰ تن تولید طلا نیاز داریم.
امیر حسنزاده، با اشاره به اینکه کرمان میتواند در حوزه تولید طلا ورود کند، خاطرنشان کرد: در منطقه فاریاب دو معدن طلای پروانهدار داریم که کارخانه یکی از آنها احداث شده و کارخانه دیگر در حال احداث است.
وی با یادآوری اینکه کرمان در سالهای خیلی گذشته تولیدکننده طلا بوده است، اظهار داشت: الان، تولیدکننده نیستیم و تولید به سمت اصفهان و یزد رفته؛ ضمن اینکه کشور ترکیه نیز تولید را بهدست گرفته است.
معاون اقتصادی استاندار کرمان، با اشاره به مصرف بیشتر طلا در استان کرمان و استانهای جنوبی نسبت به استانهای شمالی کشور گفت: در بازار طلا، چین رتبه اول و هند، رتبه دوم را دارد و در مجموع ۶۰ درصد تولید طلا در جهان در دست این دو کشور است.
حسنزاده افزود: در کشور هند، ۱۰۰ میلیون نفر در صنعت طلاسازی و گهرسنگ کار میکنند.
وی با بیان اینکه در «لجن مس آندی» معدن مس سرچشمه، علاوه بر فلزات ارزشمند دیگر مثل نقره و اورانیوم، تنها ۱۳۰۰ کیلوگرم طلا وجود دارد که به بورس کالا میرود، ادامه داد: بنابراین، با توجه به دانش و روشهای جدیدی که برای فرآوری این پسماند داریم تا به تولید طلا برسد، به شرکت مس پیشنهاد دادیم که پای کار بیاید و در صنایع پاییندستی تولید طلا وارد شود.
حسنزاده تأکید کرد: این کاروانسرا، صرفاً بازار یا پاساژ طلا نیست؛ هدف اصلی، تولید طلا با برند شرکت مس سرچشمه است.
وی ادامه داد: باید کارگاههای ساخت طلا با پروتکلهای امنیتی در این مکان دیده شود، تا به سمت تولید و ساخت طلا برویم و علاوه بر تولید، به هدف بالاتر خود یعنی صادرات طلا به کشورهای خلیج فارس و سپس اروپا برسیم.
در یک استان معدنی باید برای رونق صنایع پاییندستی کوشید
مدیرعامل هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه نیز در این نشست گفت: یکی از دغدغههایی که در یک استان معدنی باید لحاظ شود، صنایع پاییندستی و فراوری مواد معدنی و تکمیل ارزش آنهاست که یک امر منطقی با ارزش افزوده بالاست.
محمد عابدینژاد، با بیان اینکه در تولید فرایند «مس کاتد»، یک پسماند «آندی» ایجاد میشود که حاوی عناصر اقتصادی بسیار ذیقیمت است که ارزانترین آنها طلا و نقره است و متأسفانه سالها به آنها توجهی نشده است، افزود: خوشبختانه به ساخت یک کارخانه فرآوری با مشارکت طرفهای ایرانی و خارجی نزدیک شدهایم تا تمام عناصر اقتصادی و نادری را که در این پسماند آندی است، استحصال و جدا کنیم.
وی با بیان اینکه با این کار، عناصری مانند طلا و نقره از این پسماند آندی جدا خواهد شد که مصرف عام دارند، اظهار داشت: براساس این تفاهمنامه، ماده اولیهای را که برای تولید طلا و جواهر مورد مصرف مردم نیاز است، تهیه خواهیم کرد.
عابدینژاد اظهار داشت: نیت ما این است که بتوانیم در کارخانهای که ایجاد خواهیم کرد، از این پسماند هر چه را که اقتصادی است استحصال و در بازار تولید طلا و زیورآلات استفاده کنیم.
وی گفت: همچنین آمادگی داریم پارک علموفناوری و مرکز رشد صنعت مس را در شهر کرمان ایجاد کنیم.
محمدرضا پورابراهیمی، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست، ضمن قدردانی از شهردار کرمان، معاون اقتصادی استاندار و مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه بهخاطر یک مشارکت مؤثر و موفق، گفت: پشتیبانی از این اقدام نباید به ساخت این کاروانسرا محدود شود؛ بلکه باید در خرید طلا به تولیدکنندگان کمک شود تا مشاغل خانگی و تولیدی تقویت شوند و پا بگیرند.