طبق آمارها، ۵۷ درصد «باغها» و «قلمستانهای» کشور در هفت استان شامل کرمان، فارس، خراسان رضوی، آذربایجان غربی، مازندران، آذربایجان شرقی و قزوین واقع شدهاند که کرمان از این حیث در رتبهی اول است. از باغهای پهناور پسته در شهرستانهای زرند و رفسنجان گرفته تا باغهای مرکبات در منطقهی جیرفت و نخلستانهای شهرستان بم و باغهای گردو در بافت و گلزارهای محمدی در منطقهی زیبای لالهزار و باغهای میوه در ماهان و بردسیر.
شاید این تنوع باغی در هیچکدام از استانهای کشور وجود نداشته باشد و این ویژگی منحصر به فرد قطعاً از آن استان کرمان است. اما متاسفانه بحران کمبود آب و کابوس خشکسالی، تهدیدی جدی برای کشاورزی استان به ویژه باغها محسوب میشود.
طبق آمار، در رفسنجان ۴۲۰۰ و در جیرفت ۶۵۰۰ چاه غیرمجاز حفر شده اند که این امر جز ادامهی خشکسالی و بدتر شدن وضع کنونی چیز دیگری در پی ندارد. این حفرهای بیرویه در هنگام خشکسالی همانند لگد زدن به بیمار ناتوانی است که نای بلند شدن ندارد.
قطعاً پیشنهاد جالبی نیست که در کرمان بر روی کشاورزی سرمایهگذاری شود زیرا این شرایط (خشکسالی) موانع بزرگی برای توسعهی این بخش ایجاد میکند. ولی هنوز میتوان امیدوار بود که باغداری یکی از ملاکهای مهم برای جذب گردشگر باشد.
باغ ایرانی از قدیمیترین و مهمترین باغهای جهان به شمار میرود و ساخت باغ در کشور ما سابقهای طولانی داشته و در تمام دورانها مورد توجه بوده است و این نشان از آن دارد که مردم سرزمین پارس بسیار پیشتر از سایر اقوام و ملل پی بردند که باغسازی اساس کشاورزی است و نیکوترین شیوه های باغ سازی را هم از زمانهایی دیرین به دست آورده بودند
باغها و خانهباغهایی که قدمتی چندین ساله دارند در کرمان کم نیستند. باغهایی که از آنها جز چند درخت خشکیده و نیمهخشکیده و یک عمارت در حال تخریب باقی نمانده است. باغهایی که بازسازی آنها می تواند به جذب گردشگر کمک شایانی کند. طرحی که امتحانش را خوب پس داده است. «باغ فتحآباد» یا «باغ بیگلربیگی» که تاریخ ساخت آن به سال ۱۲۵۵ برمیگردد، سالها به صورت متروکه در گوشهای از شهر افتاده بود تا اینکه بازسازی آن در سال گذشته و دمیدن روحی مجدد در کالبد نیمهجانش همراه شد با به اشتراک گذاشتن عکسهایش در شبکههای اجتماعیِ مجازی موجب شد تا نوروز امسال صدها بازدیدکننده از سراسر کشور داشته باشد.
همین اتفاق خوب هم سالها پیش برای باغ شاهزاده افتاده است. بزرگترین باغ ایرانی که تاریخ بنای آن به سال ۱۲۷۶ برمیگردد، امروزه به عنوان نماد گردشگری کرمان به حساب میآید. لذا با شناسایی باغهای متروکه شهر و استان و بازسازی آنها میتوان کرمان را به عنوان پایتخت ایران در خصوص «باغهای تاریخی» نیز معرفی کرد و سرمایهگذاری در این بخش قطعاً در آینده جواب خواهد داد.
باغها و خانهباغهایی که قدمتی چندین ساله دارند در کرمان کم نیستند. باغهایی که از آنها جز چند درخت خشکیده و نیمهخشکیده و یک عمارت در حال تخریب باقی نمانده است. باغهایی که بازسازی آنها میتواند به جذب گردشگر کمک شایانی کند