دکتر «خاطره علوی» متخصص داخلی در گفتوگو با «آویدنیوز» از نحوهی مراقبت از بیماران کرونایی میگوید:
از نقل و انتقال بیمار با وسایل نقلیه عمومی خودداری کنید
آوید نیوز: «کرونا» ویروس جدید ۲۰۱۹، ویروسی که این روزها کام همه را تلخ کرده و ترس و وحشت را در کشورهای مختلف به خصوص ایرانِ ما ایجاد کرده است، یک بیماری تنفسی است که از طریق حیوان به انسان و سپس از انسان به انسان منتقل میشود.
این بیماری که با سردرد، تب، مشکلات تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس، آبریزش بینی، گلودرد، احساس ضعف و … همراه است، از راههایی مانند سرفه و عطسه، استنشاق قطرات آلوده تنفسی، لمس سطوح و اشیا آلوده به ویروس و بعد از آن تماس دست آلوده با دهان و بینی قابل انتقال است و البته هنوز تمامی راههای انتقال آن به طور کامل مشخص نیست. خوشبختانه اگر چه دیر هنگام، اما از طرق مختلف از شیوههای انتقال و نیز پیشگیری از ابتلا به این ویروس زیاد شنیدهایم که میتوان به رعایت بهداشت و شستو شوی مکرر دستها با آب و صابون به مدت حداقل ۲۰ ثانیه، ضدعفونی کردن دست و سطوح با الکل، ژلها و دیگر محلولهای ضدعفونی، پرهیز از دست دادن، روبوسی و تماس نزدیک با افراد مشکوک مبتلا، استفاده از ماسک، پوشاندن دهان و بینی با دستمال هنگام عطسه و سرفه و … به عنوان راههای پیشگیری از ابتلا به این ویروس خطرناک اشاره کرد؛ ولی از اینکه اگر عضوی از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا شد، چه باید کرد و آیا میتوان در منزل از بیمار مراقبت کرد و به بهبود شخص مبتلا کمک نمود و آیا همه موارد مبتلا به مرگ منجر میشود؛ کمتر شنیدهایم. به همین جهت سراغ دکتر «خاطره علوی» یکی از پزشکان کرمان که این روزها مانند دیگر پزشکان و پرستاران دلسوز، متعهدانه و دلسوزانه، به مردم خدمترسانی میکند؛ رفتیم تا بدانیم اگر کسی به این بیماری مبتلا شد؛ چه باید کرد؟ البته این مصاحبه ما دو بخش دارد و بخش دوم آن توضیحات این پزشک در خصوص نکات آموزشی پیشگیری از کرونا ویروس در مهمانی و خرید و … است که در ادامه بر روی سایت آوید نیوز خواهید خواند.
دکتر خاطره علوی در بخش اول این گفتوگو با آرزوی تمام شدن این شرایط سخت در کشور و نیز توصیه به داشتن آرامش در کنار مراقبتهای لازم گفت: اگر احساس میکنید بیمار شدهاید تا ۱۴ روز در منزل استراحت کنید و فقط در صورتی که علایمی مانند تب، سرفه، تنگی نفس یا اسهال داشتید؛ به مراکز درمانی مراجعه کنید. اگر بیماری شخصی توسط پزشک تشخیص داده شد، از بیمار در اتاق و محلی جدا از بقیه افراد خانواده که تهویهی مناسبی دارد، نگهداری کنید و اعضای خانواده از تردد در اتاق بیمار و نزدیک شدن به وی بپرهیزند. اگر هم محدودیت مکانی وجود دارد و بیمار را نمیتوان جدا کرد، بایستی فاصله یک متری از بیمار را رعایت کرده و بیمار ماسک بزند و بهداشت تنفسی را رعایت نماید. پنجره و یا در اتاق را به منظور گردش هوا به طور مداوم باز و بسته کرده و بیمار را در یک مکان قرار دهند. (یعنی جابهجایی بیمار در اتاق مشترک در کمترین حد ممکن باشد.)
این متخصص داخلی افزود: بهتر است فقط یک نفر که از لحاظ سلامت، در وضعیت خوبی قرار دارد از بیمار مراقبت کند و این شخص هم از ماسک استفاده کند، و در صورت مرطوب شدن ماسک با ترشحات و سرفه بیمار، آن را در شرایط کاملا بهداشتی تعویض کند. قبل و بعد از دست زدن به ماسک هم، دستهای خود را به خوبی بشوید.
دکتر علوی با بیان اینکه رعایت بهداشت و شستو شوی دستها با آب و صابون به مدت ۴۰ تا ۶۰ ثانیه، توسط فرد مراقبت کننده از بیمار، در هر باری که با بیمار و یا وسایل و یا سطوح اطراف بیمار، تماس دارد، لازم است؛ ادامه داد: بعد از شستن دستها، آنها را با حولهی کاغذی یک بار مصرف و یا دستمال کاغذی خشک کرده و اگر با حولهی شخصی این کار را انجام میدهد، بعد از خیس شدن حوله، آن را با آب و صابون شسته و خشک نماید.
وی همچنین بر شستن ظروف غذا و آب بیمار با آب و مایع ظرفشویی تاکید و تصریح کرد: لباسها، حوله و ملحفه بیمار را با ماشین لباسشویی با حرارت ۶۰ تا ۹۰ درجه سانتیگراد شستو شو دهید. ضمن اینکه هر روز سطوح مورد تماس با بیمار و نیز توالت و روشویی مورد استفاده وی را با محلول وایتکس یک درصد رقیق شده (سه لیوان آب و یک لیوان وایتکس) گندزدایی کنید.
علوی، تاکید کرد: فرد مراقبت کننده از بیمار، بایستی از تماس مستقیم با مایعات بدن بیمار به خصوص ترشحات دهان و نیز مدفوع بیمار خودداری کرده وکلیهی وسایل یک بار مصرف استفاده شده در ارتباط با بیمار و فرد مراقبت کننده مثل ماسک و دستکش یک بار مصرف را در نایلون پیچیده و دفع کنید.
این متخصص داخلی با بیان اینکه دقت کنید از نقل و انتقال بیمار با وسایل نقلیه عمومی خودداری کنید، خاطرنشان کرد: فرد مراقب بیمار هم بایستی به مدت ۱۴ روز سلامت خود را کنترل کرده و در صورت داشتن علایم بیماری،آن را به مراکز درمانی اطلاع دهد. همچنین دیگر اعضای خانواده هم در صورتی که دچار علایم بیماری شدند، حتما به مراکز درمانی مراجعه کنند.
وی بار دیگر تاکید کرد که رعایت بهداشت تنفسی، شستو شوی مکرر و درست دستها، از بهترین موازین بهداشتی است.