«جوانمرگی» در گفت وگو با دکتر «شهرام عامری مجد» پزشک قانونی
آوید نیوز _ در هر جامعهای مرگ و میر افراد مسن به عنوان پدیدهای عادی و ناشی از یک فرایند طبیعی قلمداد میشود و با وجودی که به هر حال مرگ، یک پدیدهی ناخوشایند تلقی میشود اما در میان افرادی که به نوعی سیر عمر شدهاند؛ این موضوع عجیب نمینماید. اما دیدن حجلهی جوانانی که جان به جان آفرین تسلیم کردهاند و شنیدن خبر فوت افراد کم سن و سال، همیشه این سوال را در بادی امر به ذهن متبادر میکند که چرا؟ به هر حال مرگ افراد جوان، عادی تلقی نمیشود و همیشه در هر جامعهای مردم به دنبال دلیل غیرعادی برای جوانمرگی افراد هستند. متاسفانه این روزها چنین اخباری نیز زیاد به گوش میرسد که میتواند روح جامعه را بیازارد. دکتر «شهرام عامری مجد»، پزشک قانونی در کرمان، پاسخگوی سوالات ما در این زمینه بود.
وی می گوید: علت اصلی مرگ و میر در میان جوانان ایرانی، حوادث رانندگی است و نزاع و خودکشی درصد کمتری از مرگهای جوانان را شامل میشود که البته از دلایل مهم و قابل پیشگیری است. دکتر عامری تصریح میکند: با توجه به پایین آمدن سن بیماریهای قلبی عروقی، این موضوع نیز تقریبا به عنوان یک علت مهم شناخته میشود و علل دیگر جوانمرگیها شامل سوءمصرف موادی مانند الکل، موادمخدر و روانگردان و بیماریهای عروقی و مغزی است. مانند پارگی آنوریسمهای عروقی و خونریزی مغزی ناگهانی.
او در ادامه عنوان مینماید: تابلوی مرگ ناگهانی جوانان به صورت خوابیدن و بیدار نشدن از خواب به دلیل سوءمصرف موادمخدر بسیار شایع است که در کرمان با توجه به زمینهی سوء مصرف مواد، یکی از علل شایع جوانمرگی است. متاسفانه مصرف ترامادول که نوعی مخدر صنعتی و فروش آن آزاد است نیز بسیار زیاد شده است که میتواند باعث مرگهای ناگهانی شود.
این پزشک قانونی در ادامه در خصوص سرطانها به عنوان یک عامل دیگر جوانمرگیها اظهار میدارد: سرطانهای گوارشی و خون بیش از سایر موارد شایع هستند که عادات بد غذایی، استفادهی از فستفودها، مصرف موادغذایی با میزان مواد نگهدارندهی بالا، مصرف الکل و سیگار و ژنتیک ریسک فاکتور سرطانهای گوارشی هستند.
دکتر عامری میافزاید: در مورد سرطان خون نیز ژنتیک، مواد صنعتی، داروها و احتمالا تماس با امواج میتواند در ابتلا به این بیماری موثر باشد.
او در مورد کسانی که مواد الکلی مصرف میکنند؛ میگوید: مصرف الکل، معمولا باعث مرگ ناگهانی نمیشود مگر مواردی که منجر به کاهش سطح هوشیاری و متعاقبا آسپیراسیون شود. (ورود مواد استفراغی یا بزاق به داخل مجاری تنفسی و در نهایت خفگی) وی ادامه میدهد: مسمومیت با الکل خوراکی معمولا در اثر مصرف دوزهای بالای آن ایجاد میشود که منجر به اختلال هوشیاری، تهوع و استفراغ و افت فشار خون میشود اما مرگهایی که در اثر مصرف الکلهای غیر خوراکی یا الکلهای آغشته به مواد سمی رخ میدهند؛ با مکانیسم متفاوتی، موجب از کار افتادن ارگانهای حیاتی میشود.
او منظور از سوء مصرف مواد را استفادهی بیش از اندازه و مکرر این مواد دانسته و میگوید: در خصوص برخی مواد مانند روانگردانها حتی یکبار مصرف آنها، به عنوان سوءمصرف محسوب میشود. زیرا هیچ نوع خواص درمانی و آرامبخشی ندارند.
دکتر عامری در ادامه تاکید میکند: مهمترین راه کاهش مرگ و میر جوانان در وهلهی اول، کاهش حوادث ترافیکی است. در گام بعدی، فرهنگسازی، جهت کاهش سوءمصرف انواع مواد است.
وی ادامه میدهد: ممکن است معاینات دورهای جهت غربالگری بیماریهای مادرزادی قلبی عروقی و مغزی در آیندهی نزدیک، کارگشا باشد ولی در حال حاضر به دلیل مقرون به صرفه نبودن توصیه نمیشود مگر در افرادی که سابقهی خانوادگی دارند و یا شواهدی که مرتبط با این نوع بیماریها در فرد باشد. دکتر عامری در پایان میگوید: از دیگر پیشنهادها این است که فردی را که مواد مصرف میکند؛ به خصوص در هنگام خواب، تنها نگذاریم و نیز علائم هشدار دهندهی مربوط به حالات مصرف بیش از حد و راههای کمک به درمان را نیز فرا بگیریم.