ابتکار یک کرمانی خوش ذوق برای روز حافظ
آویدنیوز: هر سال در روز بزرگداشت «حافظ» مدیر یکی از فروشگاههای محصولات طبیعی و خانگی شهر کرمان، جلوی مغازه خود صندلی میچیند و مراسمی برای بزرگداشت حافظ برگزار میکند. او از مردم و مشتریانش دعوت میکند در این مراسم شرکت کنند و خلاصه با حافظ خوانی و شور و علاقه مراسمی برای بزرگداشت این شاعر نامی برگزار میکند.
این اقدام شایسته «سبحان پور باقری» لیسانس برق و الکترونیک از دانشگاه باهنر و تولید کننده مواد غذایی، توجهم را جلب کرد که دلیل این کارش را جویا شوم.
از او که ۳۸ساله و ساکن کرمان است، میپرسم، شغل شما، با مراسم فرهنگی که در خصوص نکوداشت «حافظ» هر سال برگزار میکنید، متفاوت است یعنی بیشتر انتظار میرود کسانی که در حوزه فرهنگی کار و حرفه دارند؛ در این خصوص کار کنند چرا و با چه هدفی این آیین را برگزار میکنید؟ آیا نهادهای فرهنگی از شما برای اجرای این برنامه حمایت و یا کمک میکنند؟
پور باقری میگوید: از کودکی به «حافظ» بسیار علاقهمند بودم و همیشه از اینکه آنگونه که شایسته مقام این شاعر بزرگ است؛ به وی پرداخته نمیشود؛ ناراحت بودم.واقعاً درک نمیکردم حتی الان هم درک نمیکنم که چرا به حافظ کم پرداخته میشود. دلیل این کم توجهی را نمیفهمم.
به همین دلیل از سال ۹۲ تصمیم گرفتم در حد توان خودم در محل فروشگاهم بیستم مهر ماه مراسم روز بزرگداشت «حافظ» را برگزار کنم و همچنین با مشارکت در برگزاری جلسات هفتگی حافظخوانی انجمن «انس با حافظ» به سرپرستی استاد «سلاجقه» دین خودم را به خواجه شیراز تا حدی ادا کنم. اما اینکه ارگانهای فرهنگی کمک میدهند یا نه، بهتر است نگویم که ناگفته پیداست. خاطرم هست چند سال پیش برای گرفتن مجوز اجرای یکی از گروههای موسیقی در این مراسم، به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی رفتم اما همکاری که هیچ، آنقدر اذیت کردند که عطای همکاری با هرگونه نهاد دولتی را به لقایش بخشیدم. حتی در سالهای بعد مصداق «ما را به خیر تو امید نیست شر مرسان» حکایت ما و این دستگاهها شده است. هرگونه کمک یا همکاری که این چند سال بوده از طرف مردم فرهنگدوست و عاشق حافظ بوده که از همین طریق، دست تک تکشان را میبوسم.
شما هر روز محصولات خود را با برگزیدهای از اشعار برخی شاعران، معرفی میکنید. این کار را با چه هدفی انجام میدهید؟
فکر میکنم هر کسب و کاری باید پیوندی با یک ارزش یا مقوله فرهنگی انسانی، مذهبی و… داشته باشد و علاوه بر فعالیت اقتصادی، رسالت اجتماعی خود را هم انجام دهد. من هم به خاطر علاقه شخصی و هم دغدغه فرهنگی که دارم تلاش میکنم در شبکههای اجتماعی فروشگاه به این به این مهم بپردازم و سهم خودم را تا حدی ادا کنم.
به خاطر گرایش مذهبی که از گذشته در کشور ما وجود داشته است؛ بسیاری از کسب و کارها پیوندهایی با ارزشهای مذهبی دارند اما این پیوند در حیطه فرهنگ بسیار ضعیف است.
توصیه شما به بقیه اصناف و مردم برای معرفی مفاخر و ادبای کشور چیست؟
توصیه میکنم با توجه به تغییرات جامعه و تقویت گرایشات ملی و فرهنگی در نسل جدید، اصناف به این بخش بیشتر بپردازند.
در خصوص برنامهها و نکوداشتی که امسال برگزار خواهید کرد، مکان و ساعت ان نیز توضیح دهید.
امسال با پیشنهاد دوستان مجموعه خانه «خاطبی» را برای برگزاری آیین بزرگداشت روز «حافظ» انتخاب کردیم که مکانی بسیار زیبا،اصیل و تاریخی است. در این آیین، حافظخوانی، شعرخوانی، تفال به دیوان خواجه حافظ شیرازی، سخنرانی، موسیقی زنده گروه «رهاوی» یادبود استاد «شجریان»، دیوار نویسی، پذیرایی واهدای جایزه به بهترین خوشنویس قرعه کشی و … را خواهیم داشت. زمان برنامه ساعت ۱۸ روز پنجشنبه بیستم مهرماه و مکان برنامه، خیابان زریسف خیابان «برزو آمیغی» جنب آتشکده زرتشتیان خانه «خاطبی» خواهد بود.
اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید.
حالا که برخی از متولیان و مسئولان، چندان دغدغه فرهنگی ندارند؛ خود ما مردم بیشتر به این دغدغهها و ارزشها و میراث فرهنگی و معنوی خود توجه کنیم.
تقاضای عاجزانه دارم قدر «حافظ شیرازی» را بیشتر بدانیم. شعر «حافظ» هویت ملی ماست و واقعاً شاعری مانند حافظ برای هر ملتی کافیست تا خود را بر بلندای قله فرهنگ و تمدن جهان ببیند.
در پایان سپاس ویژه دارم از دوستانی که در تمام این سالها خالصانه برای اجرای این برنامه همکاری داشتند خصوصاً آقای زارع سرپرست گروه موسیقی «رهاوی» و جناب شادروان مدیر خانه «خاطبی» و همچنین از جناب استاد «سلاجقه» و جناب استاد «خضرایی» و دیگر اساتیدی که همواره مشوق و چراغ راه من در این سالها بودند سپاس بیکران دارم.
از تمامی علاقهمندان به فرهنگ و ادب ایران خصوصاً حافظ دوستان گرامی دعوت میکنم تا مجلس ما را با حضور خودشان مزین کنند تا مراسمی درخور شأن و نام بلند حضرت «حافظ» برگزار کنیم صحبت خود را با کلامی از خواجه شیراز به پایان میرسانم :
مباش در پی آزار و هرچه خواهی کن
که در شریعت ما غیر از این گناهی نیست