به بهانه ۱۸ تیر، روز ادبیات کودک و نوجوان
آویدنیوز: بار دیگر در آستانه ۱۸ تیر، روز ادبیات کودک و نوجوان به یاد قصه ها، افسانهها، متلها، و لالاییهای دلانگیزی میافتیم که کودکیهایمان را رنگی از عشق به خواندن و شنیدن زدند. گذشتهای که با قصههای خوب برای بچههای خوب قصههای تازه از کتابهای کهن ( گربه ناقلا) (گربه تنبل) و … از مهدی آذریزدی پیوندی ناگسستنی دارد.
تابستان تعطیل و فراغتی که زیرسایهی دلپذیر درختان حیاط و کتاب قصههایی که ما را تا فراسوی خیال و اوج شگفتی میکشاند. اما امروز در میان کودکانمان این شیفتگی و علاقه را نمیبینیم و ایشان تمایلی به کتاب خواندن نشان نمی دهند.
براستی چه باید بکنیم؟
به بهانهی این روز بزرگ و این مناسبت ارزشمند چند روش برای علاقهمند کردن کودکان به مطالعه و کتاب خواندن را نام میبریم.
کتاب به دست باشید
نخستین راهکار در این زمینه بسیار ساده است، اگر میخواهید فرزندتان در مدرسه موفق باشد و به مطالعه عشق بورزد، خودتان باید مطالعه کنید. چرا که دو صد گفته چون نیم کردار نیست. کودک باید کتاب را دست شما ببیند همچنین اطلاعاتی که پس از خواندن کتابها به دست میآورید تقسیم کنید. با این کار میتوانید آنها را برای خواندن به قصد کسب اطلاعات آماده کنید. حتی میتوانید فرزندتان را تشویق کنید اطلاعاتی که از خواندن به دست می آورند با شما در میان بگذارد.
کتاب را با صدای بلند و با عشق و شور و علاقه برای کودکان بخوانید
در مورد مطلب مورد علاقه ی خود در کتاب صحبت کنید. صحنه های مورد علاقه را نیز در خانواده اجرا کنید نمایش بدهید، پس از آن دربارهی شحصیتها و حوادث قصه با هم گفتوگو کنید. برای خواندن دلایل عملی بیاورید، به عنوان نمونه دستور آشپزی یا تعمیر وسیلهای در خانه را از کتاب پیدا کنید و به کودک نشان دهید ، چگونه با خوانش کتاب مورد نظر کار را انجام می دهید.
از مجلههای مختص کودکان غافل نشوید
نشریه های کودک را مشترک شوید تا فرزناندتان با نشریههای مناسب خویش آشنا شوند. اجازه بدهید بچه ها به موضوعی علاقهمند شوند و آن را دنبال کنند. مانند این که در مورد فردوسی یا پهلوانان شاهنامه پرسشی دارند کتابی را به آنها معرفی کنید تا با زبانی ساده و شیرین پاسخ پرسش خویش را بیابند و حتماً برای شما پاسخ را بیان کنند. این شکیبایی شما و گوش دادن به فرزندتان او را هرچه بیشتر و بیشتر به خواندن تشویق می کند.
برنامه مدون داشته باشید
برای تابستان یک برنامه مطالعه آزاد تنظیم کنید کودکانی که در تابستان در خانه مطالعه نمیکنند ممکن است به اندازه یک سال تحصیلی یا بیشتر پس رفت کنند.
خواندن هم مانند مهارتهای دیگر است اگر از آن استفاده نشود از دست میرود. برای ماههای تابستان یک تقویم درست کنید هربار که فرزندتان کتابی را تمام کرد از او بخواهید روی تقویم یک برچسب بچسباند. در پایان تابستان هم اورا ارزیابی کنید
آیا به هدف مطالعاتی اولیه خود دست یافتی؟
آیا چیز جدیدی یاد گرفتی؟
آیا مهارتهای خواندنت پیشرفت کرده است؟
و از همه مهمتر به کتابخانهها مراجعه کنید و فرزندتان را عضو کتابخانهی محله نماید تا با کتابهای بیشتری آشنا شود.
محیط مناسبی برای خواندن فراهم کنید فضایی ساکت، روشن، با دمایی مناسب و زمان کافی در اختیار فرزندتان قرار دهید تا با آرامش در بطن کتاب خود فرو رود و با آن کاملاً درگیر شود. سرانجام کودکانتان را با کتاب پیوند دهید تا از این پیوند خجسته بالندگی و رشد و شکوفایی آنها را به تماشا بنشینید.
منابع
- شاه آبادی، حمیدرضا، مقدمه ای بر ادبیات کودک، اتشارات کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان چاپ اول۱۳۸۲
- زاهلر، کتی ای، ترجمه ی سارا رئیسی، ۵۰ روش ساده برای علاقه مند کردن فرزندتان به مطالعه انتشارات صابرین ۱۳۸۵
- قزل ایاغ، پریا، ادبیات کودکان و نوجوانان و ترویج خواندن، ناشر سمت ۱۳۹۱