آویدنیوز: در لهجه کرمانی واژگان بسیاری وجود دارند با دو الی سه حرف ولی با معانی بی شمار. یکی از این کلمات، واژه « کُت» است.
خیلیها کُت را پوشاکی میدانند که معمولاً آستینهای بلند دارد و هم توسط آقایان و هم خانمها با منظور مد و گرمایش استفاده میشود. اما کُت در کرمان، علاوه بر این معنی، معانی متعدد دیگری هم دارد. یکی از اصلیترین معانی کُت، سوراخ است. کُت دیوار یعنی سوراخ دیوار، کُت در یعنی سوراخ در و کُت کلید یعنی سوراخ کلید. کُت به همراه واژه چشم به عنوان فعل هم به کار میرود. چشم کُتیدن یعنی با دقت کاری چشمی انجام دادن یا روی مسالهای ریز شدن، به گونهای دور چشم گود بیفتد.
معنی دیگر کُت لانه حیوانات یا حشرات است. مثلا کُت کفتر، کُت موش، کُت سگ و … . لازم به ذکر است که لانه معادل کرمانی دیگری هم تحت عنوان «غال» دارد که بیشتر برای گنجشک، کلاغ و زنبور استفاده میشود.همچنین دو عبارت کُت سگ و کُت موش، کنایه از خانهی محقر هم هستند. همچنین این واژه به همراه کلمه «وَر» و یک کُت دیگر معنی خانه ای دلگیر با اتاقهای کوچک و تو در تو را به خود می گیرد؛ خانه کُت ور کُت.
معنی دیگر کُت اشاره به شهره بودن شخصی در امریست. مثلا کُت فتنه یعنی کسی که بسیار فتنهانگیز است. کُت فیلم کسیست که در خنداندن تبحر بسیار دارد. کُت ادعا به شخص پرادعا و دارای اعتماد به نفس بالا اتلاق میشود.
ماجرا به همینجا ختم نمیشود. واژهی کُت در ترکیب با سایر واژهها، معانی جالبی به خود میگیرد. مثلاً کُت خرج اشاره به پرخرج بودن چیزی دارد. یا کُت زوک کنایه از به درد نخور بودن شی یا کاریست. کُت مشت اشاره به داخل مشت بسته دارد. کُت نون یعنی بسیار نونآور است.