روزنامه شهروند در شماره ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ گزارش چاپ کرده است تحت عنوان «نجات خانه لطفی روی کاغذ» به قلم خانم اسما زنگی آبادی. یادمان افتاد در سال ۱۳۹۴ توانستیم برای گرفتن گزارش تصویری وارد این خانه منحصر به فرد شویم. یادادشت کوتاهی که در زیر می خوانید و هم چنین تصاویر مربوط به همان زمان است که در شماره هفتم ماهنامه فرهنگی اجتماعی آوید کرمان به چاپ رسید. حال پس از پنج سال به بهانه گزارش روزنامه شهروند بی مناسبت ندیدیم که این تصاویر را باز نشر کنیم:
آوید نیوز: گفتهاند که لطفعلیخان آخرین فرمانروای سلسلهی زندیه، علاوه بر زیبایی، بسیار پرقدرت، راستگو، درستکار و شجاع بود. بسیاری او را در شرق، بهترین شمشیرزن روزگار مینامند. خان زند پنج سال با آغامحمدخان قاجار بر سر پادشاهی به نبرد پرداخت اما سرانجام از وی شکست خورد و با مرگ او دودمان زندیه نیز بسته شد. اینگونه روایت است که این خان خوشتیپ در هنگام لشکرکشی آغامحمدخان به اصفهان، شیراز را به حاج ابراهیم کلانتر سپرد و عازم اصفهان شد. اما از خیانت وی مطلع شد و به شیراز برگشت، اما کلانتر و یاران او جوان زند را به شهر راه ندادند و او چارهای ندید جز اینکه به جانب بوشهر و سپس به کرمان رهسپار گردد. کرمانیهای میهماننواز خان زند را به گرمی پذیرفتند غافل از اینکه این عمل آن ها باعث می شود تا خان عصبانی قاجار شهرشان را محاصره کند. آغا محمدخان پس از محاصرهی کرمان تصمیم گرفت با توپهایی که به همراه خود آورده بود حصار شهر را ویران کند، به علت روش خاص ساخت حصار در ایران که قسمتهای تحتانی دیوار ضخیمتر از قسمتهای فوقانی ساخته میشد و مدافع میتوانست قسمتهای فوقانی آسیبدیده را به سرعت ترمیم کند، این طرح بینتیجه ماند.
پس از این آغامحمدخان به فکر افتاد تا با حفر نقب افراد خود را به زیر دیوار شهر رسانده و با انفجار باروت دیوار شهر را تخریب و وسیله ورود به کرمان را مهیا نماید. افراد آغامحمدخان با تلاش بیوقفه و شبانهروزی موفق شدند نقب را تا زیر دیوار کرمان گسترش دهند اما تعداد ۱۰۰ نفر از سربازان لطفعلیخان به وسیلهی باروت نقب را از بین بردند و این تلاش خان قاجار نیز بیثمر ماند. این بود که دستور داد تمام قناتهایی که آبشان به کرمان میرسد را کور کنند تا مردم کرمان دچار تشنگی و بیآبی شوند و کار را به جایی رساند که اهالی شهر از گرسنگی پوست و استخوان شدند. تا اینکه بر اثر خیانت نگهبانان سپاه به داخل شهر راه یافت و ایران شاهد یکی بزرگترین فجایع تاریخ بود. اما در هنگامیکه جوان ۲۵ سالهی شیرازی در کرمان ساکن بوده است، گویا مردم این شهر یکی از بهترین خانهها را در اختیار او قرار داده بودند و با اینکه بیش از ۲۲۰ سال از مرگ خان زند میگذرد، این خانه کماکان وجود دارد و اگر دیوارهایش به سخن آیند میتوانند حال و روز لطفعلیخان را در آن روزهای بحرانی بازگو کنند. البته اگر واقعاً شاه خوشچهره در این خانه مقیم بوده باشد. خانهای با معماری خاص آن دوران که متاسفانه در حال تخریب است. با بادگیری منحصربهفرد و سقفی زیبا با آینهکاریِ دستی هنرمندانه و بقایایی از نقاشیهای فرانسوی.
گزارش روزنامه شهروند را در لیک زیر ببینید: