مشاوره تحصیلی – شغلی یک مشاوره فرآیندی و گام به گام است نه نقطه ای، کودکی که چشم به جهان می گشاید مسافراین مسیر خواهد شد.
آویدنیوز: از همان ابتدا با توجه به تکنیک های فرزندپروری که والدین استفاده می کنند، وسایل بازی که برای کودک خریداری می شوند، شناخت هایی که در ابتدای کودکی خودشان را نشان می دهند ( مثل واکنش کودک در مقابل افراد، زمان شروع صحبت کردن و راه رفتن و …) و بازی های کودکانه ای که بچه ها قبل از ورود به دبستان انجام می دهند؛ یعنی گام برداشتن در مسیر انتخاب شغل آغاز شده است. در این فرآیند، آگاهی والدین در انتخاب های فرزندشان بسیار مؤثر خواهد بود.
یکی دیگر از ایستگاه هایی که در مسیر تحصیلی – شغلی مهم می باشد زمانی است که کودکان وارد مدارس ابتدایی می شوند، می توان آن را گذار خانه به مدرسه در نظر گرفت. در این مرحله، بعضی از کودکان جنسیت را در انتخاب شغلی خود دخیل می کنند.
گذار دوم تحصیلی را می توان گذار مدرسه به مدرسه (گذار از مقطع ابتدایی به دبیرستان) دانست. در این گذار مسائل مختلفی پیش روی فرزندان خواهد بود از جمله: بلوغ و نوجوانی، افت تحصیلی، انتخاب رشته و … . پرستیژ شغلی هم در همین دوران به مسیر شغلی اضافه می شود. بسیار حائز اهمیت است که مسئله ی دانش آموز با پرستیژ شغلی حل گردد و به خود واقعی برسد تا در انتخاب رشته موفق عمل کند.
گذار سوم تحصیلی را می توان گذار از متوسطه اول به متوسطه ی دوم در نظر گرفت. در این مرحله افراد با چالش های گوناگونی از جمله افت تحصیلی، تغییر رشته و … روبه رو می شوند همین جا است که حضور مشاور تحصیلی برای افراد پررنگ تر می شود و احساس می کنند در زمینه ی ایجاد انگیزه، شیوه ی مطالعه درست، افزایش تمرکز و … نیاز به یک راهنما و پشتیبان دارند. همچنین انتخاب رشته ی دانشگاهی و ورود به دانشگاه در انتهای همین دوره صورت می گیرد.
سپس با گذار مدرسه به دانشگاه روبه رو می شوند. این گذار هم چالش های مربوط به خود را دارد که می توان به تعدادی از آنان این گونه اشاره کرد: افرادی دچار افت تحصیلی می شوند، تعدادی متوجه می شوند به رشته ی دانشگاهی خود علاقه ندارند و درصدد انصراف و یا کنکور مجدد برمی آیند، بعضی ها به کار فکر می کنند و از همان ابتدا وارد محیط های کاری می شوند، عده ای در سال آخر دانشگاه تصمیم می گیرند وارد بازار کار شوند، تعدادی می خواهند ادامه تحصیل دهند(ادامه ی تحصیل در رشته ی خود و یا رشته ی دیگری).
در گام بعدی با گذار دانشگاه به دانشگاه، دانشگاه به محیط کار، دانشگاه به خانه (برای بعضی از خانم ها) مواجه خواهند شد که مسافر مسیر شغلی برای پشت سر گذاشتن هرکدام از این حالت ها نیازمند تسلط بر مهارت هایی است.
حرکت در این مسیر شغلی همچنان ادامه دارد…
حتی پس از انتخاب و ورود به شغل متناسب با شخصیت، استعداد و …، می بایست در محیط های کاری آموزش هایی برای افزایش رضایت شغلی، کاهش فرسودگی شغلی و … داده شود تا حدی که قبل از بازنشستگی هم باید برنامه هایی در نظر گرفت که افراد را برای شرایط جدید به گونه ای آماده ساخت تا به این بینش برسند هنوز فردی پویا و مؤثر هستند و می توانند تجربیات خود را برای رشد دیگران ارائه دهند.
چه خوب است در این مسیر طولانی و چالش برانگیز شغلی، افراد با آگاهی کافی قدم بردارند تا درهر مرحله با تصمیمات منطقی، برای خود و جامعه آینده ای درخشان رقم بزنند.