گفت و گوی آویدنیوز با بهاره احمدی گوینده رادیو و مجری تلویزیون
آویدنیوز: روزگاری رادیو تنها رسانه ارتباط جمعی بود که مردم با آن سرگرم می شدند؛ البته جدا از رسانه های نوشتاری مثل روزنامه و مجله. برای حضور در رادیو داشتن یک صدای جذاب و گیرا و همچنین فن بیان، چه در عرصه گویندگی و چه در خوانندگی کافی بود. اما با توجه به ظهور تلویزیون و پس از آن رسانه های مجازی و همه گیر شدن رسانه در دنیای امروز، علاوه بر عناصر ذکر شده، سیمای مناسب، زبان بدن، ارتباط موثر با بیننده و ذوق و قریحه در جذب مخاطب نیز به ملزومات یک اجرای خوب اضافه شد. «بهاره احمدی» با سابقه ۱۴ ساله گویندگی و اجرا، از شیرینی و سختی این حرفه می گوید:
*خانم احمدی، از خودتان بگویید و اینکه از چه زمانی فهمیدید به اجرا، شعر و نویسندگی علاقه و در این زمینهها استعداد دارید؟
«بهاره احمدی» هستم، ۴۲ ساله متولد و اهل کرمان، در دانشگاه شهید باهنر کرمان در رشته فیزیک اتمی تحصیل کردم ۳۳ سال سابقه اجرا در صحنه دارم و ۱۴ سال است که در حوزه اطلاعرسانی و روابط عمومی مشغول به کار هستم.
از کودکی به برقراری ارتباط کلامی با دیگران علاقه داشتم. از ۹ سالگی و در کلاس سوم، اجرای صحنه را در دبستان آغاز کردم و همزمان در زمینه نوشتن داستان کودکانه فعالیت داشتم،. در ۱۱ سالگی و کلاس پنجم موفق شدم رتبه برتر داستاننویسی را بین دانشآموزان آموزش و پرورش ناحیه یک کرمان در مسابقات فرهنگی-هنری کسب کنم که همین موضوع انگیزه و مشوقی شد که اجرا، نویسندگی و شعر را با جدیت بیشتری دنبال کنم.
پدرم در گذشته با مطبوعات کرمان در زمینه نوشتن طنز همکاری داشت و من هم از ۱۵ سالگی با مطبوعات آشنا شدم و همکاری خودم را در زمینه نوشتن داستان کوتاه و نثر ادبی شروع کردم. از دوران دبیرستان سرودن شعر را آغاز کردم و همزمان مراسم مدرسه را هم اجرا می کردم، در دوران دانشجویی برنامههای مختلفی را در دانشگاه شهید باهنر کرمان اجرا میکردم و از سال ۸۹ همکاریام را با تلویزیون و از سال ۹۷ با رادیو آغاز کردم.
**به نظر شما مهمترین اصل در اجرا چیست؟
اصول زیادی در اجرا اهمیت دارند که هر کدام به یک اندازه مهم هستند؛ به طوری که با نبود یا ضعف یک عامل کار مطلوبی ارائه نمیشود. برای ارائه یک اجرای زیبا و اثرگذار عوامل زیادی دخیل هستند. از جمله فن بیان، مهارت برقراری ارتباط موثر، مخاطبشناسی، زبان بدن مناسب، بهرهمندی از اندامهای گفتاری سالم و صدای واضح، ظاهر آراسته، توانایی مدیریت بحران، خلاقیت و…
**آسیب هایی که در حوزه اجرا وجود دارد، کدامند؟
به نظرم مهمترین آسیب بین هنرجویان نوجوان و جوان، تقلید از شیوه اجرا، لحن، زبان بدن یا صدای فرد دیگریست. افراد زیادی را در فضای مجازی میبینیم که در این حوزه فعالیت میکنند و صدای خیلی از آنان شبیه هم است. چون تقلید صدا کردهاند و فکر میکنند حتما یک گوینده یا مجری باید این گونه صدایی داشته باشد.
**خب برای رفع این آسیب، چه باید کرد؟
راهکار این است که متخصصان به این عزیزان یادآور شوند که اگر خودشان باشند و از صدا و سبک خاص خودشان استفاده کنند؛ میتوانند موفق باشند و اثرگذار شوند و لازم است هر کسی در هر کاری سبک کاری خودش را پیش بگیرد.
**چقدر به لهجه کرمان در اجراهایتان اهمیت میدهید؟
یکی از ضرورتها در کار هر مجری یا گوینده، آشنایی یا تسلط بر لهجه یا گویش بومی است. برای اینکه یک مجری بتواند با لهجه و گویش شهر خودش صحبت کند، اول از همه باید آن لهجه را دوست داشته باشد. من شیفته زادگاهم کرمان و فرهنگ، تاریخ و آداب و رسوم مردم آن هستم و در اجراها چه صحنه، چه رادیو و چه تلویزیون بسیار علاقهمندم با لهجه شیرین کرمانی صحبت کنم و با این لهجه اشعاری هم سرودهام.
**تفاوت گویندگی با اجرا و اجراهای تلویزیونی و صحنه با هم چیست؟
وقتی کسی «گویندگی» انجام میدهد؛ یعنی متنی را خوانش میکند و متکی به آن صفحه است، اما «اجرا» بدون متن است و در بسیاری از مواقع بداههگویی و پرداخت موضوع دارد. یعنی مجری باید با توجه به موضوعی که به او پیشنهاد شده به آن موضوع در مراسم یا روی آنتن، بپردازد و با پرداخت مناسب بتواند ارائه مطلوبی داشته باشد. در اجرای صحنه، تعداد مخاطبان کمتر از رادیو و تلویزیون است اما این حسن را دارد که مجری، مخاطب را میبیند و میتواند بهتر با او ارتباط برقرار کند اما در رادیو و تلویزیون، مخاطبان، بیشتر و گستره تاثیرگذاری هم بیشتر است.
**علاقه شخصی شما به کدام حوزه است؟
من اجرای صحنه و گویندگی رادیو را بیشتر ترجیح میدهم.
**آیا گذراندن دورههای آموزشی اجرا، تضمینی برای فعالیت در این زمینه است؟
گذراندن این دورهها به هنرجویانی که استعدادی ذاتی و قابلیتی در زمینه اجرا یا گویندگی، همین طور پشتکار، علاقه و انگیزه داشته باشند، بسیار کمک میکند تا بتوانند مجری خوبی شوند و به افرادی هم که از قابلیتها و شرایط لازم برخوردار نیستند، این کمک بزرگ را میکند که اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنند، فن بیان خود را تقویت کنند و مهارتهای ارتباطی موثری را بیاموزند.
اما صرفا گذراندن دوره، تضمینی برای ورود به این عرصه نیست، چه بسا افرادی که انواع کلاسهای گویندگی و فن بیان حضوری و مجازی را در کرمان و تهران و دیگر شهرها، گذراندهاند اما هنوز نتوانستهاند در این حوزه فعالیت کنند.
**چه سخنی با مخاطبان “آوید” دارید؟
دنیای ما، دنیای مهارتآموزی است و داشتن مهارت برقراری ارتباط موثر به موفقیت بیشتر همه ما در هر جایگاهی که هستیم کمک می کند. به عنوان یک مدیر، کارمند، مادر یا پدر، همسر، معلم، فروشنده، راننده تاکسی، دانشجو، دانشآموز، پزشک و…. نیاز داریم مهارتهای لازم برای برقراری ارتباط موثر را بیاموزیم تا بتوانیم از اثربخشی لازم برخوردار شویم.
در پایان بسیار سپاسگزارم از خانمها فاطمه و ساره نخعی فر، فعالان سختکوش پایگاه فرهنگی، اجتماعی آویدنیوز و سایر همکاران پرتلاششان که از بنده دعوت کردند تا بتوانم این بار از این رسانه در خدمت هم استانیهای عزیزم باشم، با آرزوی سلامتی و موفقیت برای همه…پاینده باشید.