آویدنیوز: نام کسی که این روش نظمدهی را ابداع کرده، «ماری کاندوا» است. یک زن ژاپنی که از کودکی به مرتب کردن وسایل علاقه داشته است. فلسفه اصلی خانم ماری بر اساس نگهداری از وسایلی است که برای ما شادی به وجود میآورند. او اعتقاد دارد هر شیءای که حس شادی را در ما به وجود بیاورد؛ قابل نگهداری در خانه است. حتی اگر این شیء از نظر دیگران به درد نخور و بیخود باشد.
وی میگوید: باید روش درست نظم دادن به خانه و وسایلمان را بیاموزیم و آن را اجرا کنیم. چرا که اگر یاد نگیریم چگونه به وسایل و خانه نظم دهیم؛ نمیتوانیم خانهمان را همیشه منظم نگهداریم و بعد از اینکه خانه را مرتب کردیم؛ در زمان کوتاهی به همان شکل اولیه برمیگردد و دلیلش هم این است که به درستی و با اصول، کار نظمدهی را انجام ندادهایم.
روش این خانم در دنیا بسیار معروف شده است و حتی یک برنامه در شبکه «نتفلیکس» از این روش ساخته شده است.
این خانم متوجه شده است آدمهایی که از بینظمی شکایت میکنند سه گروه هستند: گروه اول آنهایی هستند که نمیتوانند وسایل اضافی را دور بریزند. گروه دوم، کسانی هستند که نمیتوانند هر چیزی را جای خودش بگذارند و گروه سوم هم کسانی هستند که ترکیبی از دو گروه هستند.
او در این روش معتقد است یک بار نظمدهی کلی به وسایل و لوازم، کمک زیادی به همیشه نظم داشتن میکند. مثلا اینکه روزی یک کشور یا اتاق را منظم کنیم؛ مفید و ماندگار نیست بلکه یکبار بایستی برای تک تک لوازم تصمیم گرفته و یکباره به آنها نظم داد. آن وقت است که با کمی تلاش در مراحل بعدی، میتوانیم این بخش منظم شده را همیشه همانطور مرتب نگهداریم.
وی میگوید: اول از همه، نوبت لباسهاست که راحتتر از بقیه هستند؛ هر چه لباس دارید را یکباره به صورت کپهای روی هم بریزید. بعد یکی یکی بررسی کنید که آیا این لباس باعث شادی من میشود؟ اگر جواب مثبت بود آن را نگه دارید و اگر نه در قسمت چیزهایی که دیگر نمیخواهیدشان بگذارید. بعد از لباسها (آن هم به صورت تفکیک شده مثلا تیشرتها ، شلوارها و …) سراغ کیف و کفش و … بروید و همه را به همین صورت سوا کنید. بعد از جمع کردن همه اضافهها، بقیه را تا زده و یکی یکی سرجای خود قرار دهید.
البته روش پیشنهادی خانم ماری برای چیدمان، روش عمودی به جای روش افقی است. چون معتقد است اینگونه تمام آنها مشخص و دیده میشوند و پیدا کردنشان هم راحتتر است و مثلا اگر بخواهیم یک لباس را برداریم بقیه لباسها به هم نمیریزند.
او در آخر از همه لباسها بابت مدتی که از آنها استفاده کرده است؛ تشکر میکند. البته شاید به نظر ما کمی خندهدار باشد ولی در جهانبینی ژاپنی به نام «شینتو» تا این حد توجه به اشیا، طبیعی است.
کتابها
وی برای مرتب کردن کتابها میگوید: لازم است تمام کتابها را از کتابخانه بیرون بیاوریم تا تشخیص دهیم کدامیک از آنها را میخواهیم و کدام را نه؟ او تعریف میکند وقتی به خانمی که مشتریاش بوده گفته تمام کتابهای کتابخانه را روی زمین خالی کند؛ خیلی تعجب کرده ولی او معتقد است که خالی کردن تمام آنها یکباره ضروری است. فراموش نکنید تمام کتابها از همه جای خانه باید یک جا جمع شوند. بعد مثل لباسها، کار را شروع میکند و آنهایی که برایش شادی میآورند را نگه داشته و از کتابهایی که نمیخواهد آنها را نگهدارد؛ تشکر کرده و از خانه خارج میکند.
کاغذها
مرحله بعد کاغذها هستند که تمام چیزهایی که کاغذی هستند از جمله مدارک، نامهها، کارتها، بروشورها و رسیدها را از همه جای خانه جمع کرده و تمام مراحلی که در مورد کتابها گفته شد را برایشان انجام میدهد.
وسایل دیگر:
در دستهبندی بعدی، سیدیها، دیویدیها، بازیها، لوازم آرایشی، شویندهها لوازم آشپزخانه، لوازم الکترونیکی، موادغذایی، داروها و ویتامینها، لوازم خیاطی و… قرار میگیرند.
یادگاریها
آخر از همه یادگاریها مثل آلبومها، کارتپستالها، دفترهای خاطرات، عکسها و یادگاریهایی که از گذشتگان ماندهاند؛ لوازم بچهها یا وسایل مراسم خاص مثل عروسی هستند. شاید نظم دادن یادگاریها، برایمان سخت باشد چرا که احساساتمان را بیشتر درگیر میکنند و ممکن است کارمان بیشتر طول بکشد. برای همین آنها را برای آخرین مرحله نظمدهی تمام وسایل خانه میگذاریم و تمام مراحل قبلی را برای اینها هم انجام میدهیم.
نکات مهم که باید به آنها توجه کرد: تمام چیزهایی که از یک جنس در خانه داریم را باهم و یکجا جمع میکنیم. مثلا اگر علاوه بر آشپزخانه، در بوفه پذیرایی هم بشقاب داریم؛ همه را یکجا جمع کرده و در یک محل در موردشان تصمیمگیری میکنیم.
راستی هر جعبهای در خانه میتواند برای این کار مفید باشد مثلا میتوان با جعبههای معمولی، کشوها را تقسیمبندی کرد.
چیدمان عمودی خیلی بهتر از آویزان کردن و چیدمان افقی است چرا که کمتر هم جا میگیرد.
دقت شود هر چه در خانه باعث شادی میشود؛ بماند و تمرکزمان بر روی نگهداشتن وسایل شادیآور است و این کار باعث میشود در پایان روحیهمان با دیدن این نوع وسایل بهتر شود و احساس سبکی و شادی کنیم. تمام چیزهایی که یادآور خاطرات بد هستند و یا لباسهایی که حس بدی نسبت به آنها داریم را از خانه خارج میکنیم.
شاید در ابتدا اوضاع خوب به نظر نرسد اما بعد از مدتی کار کردن اوضاع درست میشود. بنابراین به پایان کار نگاه کنید.
تمام اشیا همسان را در هم کنار هم قرار بدهید و بعد از استفاده به جای خودشان بازگردانید.
گاهی اشکالاتی به این روش گرفته میشود که اگر کشو ما عمیق باشد، روش عمودی برای آن مناسب نیست چرا که این روش، برای کشوهایی کاربرد دارد که عمق کمی دارند و فضا هدر نمیرود یا کسی که مشغله زیاد و وقت کم دارد؛ اینکه یکدفعه کوهی از وسیله درست و به آنها رسیدگی کند؛ میتواند برایش سخت و حتی غیر ممکن باشد. یا اینکه ممکن است وسایل زیادی از نظر ما شادیآور باشند و ما تعداد بسیار زیادی از وسایل را به بهانه شادی آوردن، نگه داریم. با همه اینها این روش به تعداد زیادی از آدمها در کل دنیا کمک کرده و به زندگیشان سرو سامان داده است.
نظر شما چیست و اگر تجربهای در این زمینه دارید؛ با ما در میان بگذارید.