گپوگفت با علیرضا رزمحسینی، استاندار کرمان
آوید نیوز: «علیرضا رزم حسینی» استاندار بومی کرمان است که با تصویب هیات دولت در جلسهی یکشنبه ۱۰ آذرماه سال ۹۲ به عنوان استاندار جدید کرمان منصوب و جایگزین اسماعیل نجار شد. او قائم مقام لشکر ۴۱ ثارالله، جانشین عملیات قرارگاه خاتم الانبیاه (ص)، ریاست ستاد فرماندهی سپاه هشتم صاحبالزمان (عج)، بنیانگذار بنیاد حفظ آثار و نشر دفاع مقدس در ایران و کرمان بوده و در عملیاتهای مختلف دفاع مقدس (رمضان، بدر، خیبر) حضور داشته است. از دیگر افتخارات علیرضا رزم حسینی دریافت نشان فتح از سوی رهبر معظم انقلاب است. علیرضا رزم حسینی عضو هیئت مدیره شرکت سرمایهگذاری و توسعهی استان کرمان، مشاور بازرگانی بنیاد مستضعفان، مدیرعامل شرکتهای تکنوپروم، کاترپلار تکنوپروم، جنرال تریدینگ، رئیس انجمن تولید کنندگان و واردکنندگان ماشین آلات ساختمانی و معدنی کشور و بهطور کلی ۲۲ سال فعالیت اقتصادی در بخش غیردولتی و خصوصی را در کارنامه اجرایی خود دارد.
استاندار کرمان مؤسس چند شرکت تخصصی فعال در حوزه های ژئوتکنیک، ژئوفیزیک حفاری و اکتشاف معادن، مؤسس کارخانههای مختلف در استان کرمان است که از دیگر سوابق اجرایی وی میباشد.
استاندار کرمان متولد چه سالی و کدام محلهی شهر کرمان است؟
من متولد اول اردیبهشت ۱۳۴۰ هستم. هفت خواهر و برادر بودیم. پنج برادر و دو خواهر که یکی از خواهرهای ما فوت کرد. هم زمان ۴ برادر در دفاع مقدس حضور داشتیم که سه نفر ما جانباز هستیم و بعد از آن در حوزههای مختلف فعالیت کردیم.
ابتدا در محلهی بازار امام زمان فعلی (مسجد بازار شاه سابق) و بعد از آن در محلههای مشتاقیه و جامی زندگی میکردیم.
از همسر و فرزندانتان بگویید…
همسرم بازنشستهی فرهنگی است. دو فرزند دارم؛ یک دختر و یک پسر که پسرم کارشناسی ارشد سازه دارد و دوران تحصیلات خود را در انگلستان و کانادا طی کرده است و در حال حاضر به ایران آمده و در یک شرکت خصوصی کار میکند. دخترم هم دانشجوی دکترای سیگنالهای ماهورهای در کانادا است که رتبهی اول رشتهی خودش را دارد. هر دو هم ازدواج کردند و یک نوه دارم.
از دوران تحصیلیتان بگویید؟
مقطع دبستان را در مدرسهی «عباس صباحی» و «سعید»، راهنمایی را در مدرسهی «گیوکاویانی»، «شهاب» و دبیرستان را در مدرسهی «شریعتی» کرمان گذارندم. بعد به انقلاب فرهنگی و سپس جنگ برخوردیم و بعد از جنگ، رشتهی زمینشناسی دانشگاه تهران پذیرفته شدم ولی بعد از مدتی انتقالی خود را به دانشگاه شهید باهنر کرمان گرفتم و به رشتهی اقتصاد تغییر رشته دادم.
فکر میکردید یک روزی استاندار شوید؟
اصلاً فکر نمیکردم استاندار شوم. یعنی به دو مسأله فکر نمیکردم؛ یکی اینکه بعد از جنگ زنده بمانم، دوم اینکه یک روزی استاندار شوم.
دوست دارید فرزندان شما استاندار شوند؟
علاقهمند نیستم که فرزندان من در دولت، کار کنند. دوست دارم کارآفرین باشند و در تخصصهایی که کسب کردند؛برای خودشان کار انجام دهند. برای مردم کار کنند و اشتغال ایجاد کنند.
به نظر شما کرمانیها غریب پرست هستند؟
کرمانیها، مهماننواز هستند. بعضی میگویند کرمانیها، غریبپرست هستند اما من میگویم اتفاقاً مردم کرمان مهماننواز هستند ولی چون درصد و غلظت این مهماننوازی و تکریم مهمان، زیاد است برخی به اشتباه میگویند غریب پرست هستند. اصلاً اینگونه نیست که خودیها را آزار دهند یا تکریم نکنند. این مردم، قدرشناس خدمتگزاران بومی خود بوده و هستند.
مردم کرمان در حوزهی فرهنگی باید مهمان نوازی خود را حفظ و بومیها و خودیها را تکریم کنند. مسئولان بومی را حمایت کنند تا دور بعد، هم استاندار بومی بر مسند کار بنشیند؛ زیرا استانی که ۱۷۴ هزار دانشجو دارد؛ نباید برای آن از خارج از استان، استاندار غیر بومی بیاورند. واقعا با داشتن این همه علمای متدین، اساتید دانشگاه، تحصیلکردگان بومی، آن وقت باید از خارج از استان، استاندار آورده شود؟
باید نهادی را بسازیم که حکومت مرکزی استاندار بومی بر مسند کار بگذارد تا او دلسوزانه استانش را بسازد. زیرا بخشی از گسستهای اجتماعی ما با استاندار بومی، رفع میشود. استاندار غیر بومی که تعلقی به استان ندارد… من بومی آمدهام که خانهام را بسازم.
از اینکه استاندار کرمان هستید، چه احساسی دارید؟
در این مدت من احساس استانداری نداشتهام احساس میکنم آمدهام کرمان، خانهام را بسازم. با سه میلیون جمعیت استان، دست به دست هم، استانمان را بسازیم. این شرایط را باید در استان کرمان ایجاد کنیم. استان کرمان، استان خوبی است و بزرگترین سرمایه در استان کرمان، نجابت مردم آن است. البته در جاهایی هم غلظت نجابت مردم در این استان، زیاد است که منجر به کمرویی و عدم مطالبهگری مردم شده است. مردم باید حقشان را بگیرند. مثلاً باید از شهرداری بخواهند که چرا خدمات خوبی ارائه نمیدهد؟ از شوراها بخواهند که کار شهرداری را تسهیل کند. شوراها تشکیل شدند تا تسهیل کنندهی ارائه خدمات عمومی کار مردم باشند. مردم هم باید مشارکت کنند در انتخابات و افراد خوب را انتخاب کنند، افراد کاردان، با تجربه، متخصص در امور شهری. هر کاری توسط خود مردم انجام میشود اگر مردم سطح مشارکت خود را در حوزههای اجتماعی و اقتصادی افزایش دادند؛ خدمات بهتری هم میگیرند.
به عنوان مثال اگر مردم در انتخاب آتی مجلس، مشارکت نکنند؛ خوب یک نماینده مثلاً با ۱۰ هزار رأی میرود به مجلس و بعد آیا برای یک شهر ۷۰۰ هزار نفری یک نمایندهی ۱۰ هزار رأیی، کافی است؟ در این صورت مردم خودشان کوتاهی کردند؛ یا مثلا درست است در انتخابات شورای شهر، مثلا فردی با ۱۴ هزار رأی به شورا برود؟ پس مردم باید خودشان سطح مشارکتشان را افزایش دهند و انتخاب درست انجام دهند.
بین پروژههایی که از زمان استانداری کرمان در این استان انجام دادید؛ کدام پروژه را بیشتر از همه دوست دارید؟
به نظرم یکی از کارهای بزرگی که برای استان کرمان انجام دادیم؛ اجرای پروژهی «تونل آب» است که برای نسلهای بعد میماند. زیرا فلات مرکزی ایران، تحت تأثیر این تونل قرار میگیرد و استانهای همجوار ما هم میتوانند از آن استفاده کنند. این تونل آب به طول ۳۸ کیلومتر، بزرگترین تونل آبی کشور است و ۷۰۰ میلیون متر مکعب ظرفیت انتقال آب دارد؛ یعنی میتوانیم از حوزهی خلیج فارس، بیش از سه برابر مصرف آب استان را انتقال دهیم. البته بخش زیادی از این آب هم در بخش مرکزی ایران برای شرب استفاده میشود. این کار که در دولت تدبیر و امید در حال انجام است و مناقصهی آن برگزار و پیمانکار آن مشخص شده است و طی چند ماه آینده، توری میگذاریم تا مردم بروند و از نزدیک اجرای این پروژه را ببینند. کار بزرگ دیگر پتروشیمی شهر کرمان است که از اتفاقات بسیار خوب در دولت تدبیر و امید است که امید داریم در نیمسال دوم، عملیات اجرایی آن را شروع کنیم. در حوزهی میراث فرهنگی، کرمان باید جایگاه اصلی خود را بیابد. بازار کرمان روزگاری خط تجاری جادهی ابریشم بوده است، کاروانسراهای متعدد داشته کمپانی هند شرقی جایگاهی در کرمان داشته، کل صادرات صنایع دستی، گیاهان دارویی، منسوجات و… از این مسیر به شرق آسیا منتقل میکردند متأسفانه با کم توجهیهای صورت گرفته در گذشته که در گردشگری کرمان صورت گرفته از منزلت آن کاسته شده است. الان در این دولت تدبیر و امید، به همت شهرداری کرمان و میراث فرهنگی، کار شروع شده، تا این محور گردشگری دوباره به جایگاه اصلی خود برگردد. کار خوب دیگر ثبت جهانی میمند بود که سومین ثبت جهانی استان کرمان است. دو پروندهی دیگر در راه داریم که یکی در سال آینده در استانبول ترکیه در اجلاس جهانی یونسکو، کلوتهای شهداد و قناتهای استان کرمان است که بزرگترین قناتهای کشور هستند که نیاکان ما با کویر مبارزه کردند و در این کویر، ماندهاند و آب را احصاء کردهاند و کیلومترها قنات زدهاند و بدین وسیله آب را بیرون آوردند و امروز باغهای گردو، پسته، خرما و… که ما داریم، محصول زحمات نیاکان ما هستند و ما باید این قنوات را حفظ کرده و به آیندگان بسپاریم تا بدانند که چه سرمایههای اجتماعیای ما داشتیم که میتوانند استان را خوب بسازند.
از زمانی که استانداری را تحویل گرفتید؛ چه اتفاق مهمی افتاده است؟
من فکر میکنم مدل مثلث توسعهی اقتصادی استان، مهمترین اتفاق بود که یک مدل حکومتی است و هدف آن این است که ارکان حکومت را بیاورد و نقش امام جمعه را پر رنگتر از گذشته کند و اصلاً یک تعریف دیگری از امام جمعه در مثلث توسعه وجود دارد و او ناظر بر مثلث توسعهی اقتصاد استان است و امروز امامان محترم جمعه استان کرمان، ادبیاتشان، ادبیات توسعهگرایی است؛ علاوه بر کارهای دینی و معارفی که انجام میدهند، به اقرار خیلی از بزرگان دینی ما در کرمان و کشور، کار معجزه آسایی در استان کرمان صورت گرفته است که علمای دینی برای توسعهی اقتصادی استان همراهی و تلاش میکنند. که جا دارد از تک تک ائمهی جمعهی استان تشکر کنم که در راستای مبارزه با فقر و محرومیت و جهاد اقتصادی، همراهی میکنند. این مثلث توسعهی اقتصادی میتواند نهادسازی کند؛ زیرا ما احتیاج داریم در استان نهادسازی کنیم و یکی از نهادها، مثلث توسعهی اقتصادی است که کاری به شخص ندارد؛ امروز من خدمتگزار هستم، فردا شخص دیگری…. ولی آن کسی که علاقهمند به توسعهی اقتصادی و پیشرفت استان است، میتواند از این نهاد، که نهاد هم گرایی، هم افزایی، خلق ثروت، وحدت، تکریم سرمایه گذار و… است؛ استفاده کند. یکی از اتفاقاتی که در این دولت افتاده، این است که برای سرمایهگذاران در استان فرش قرمز پهن کردیم که تا به حال متأسفانه از آنها غفلت کرده بودیم که امیدواریم با این مثلث توسعهی اقتصادی، بتوانیم بازگشت اساسی به حوزهی سرمایهگذرای استان کرمان داشته باشیم.
از کدام بخشهایی که دارند کار میکنند راضیتر هستید؟
هر جایی و در هر پروژهای که دولت کمتر دخالت کرده؛ کارایی آن بالاتر بوده است. میبینیم که هر جایی بخش خصوصی فعالتر و موفقتر بوده، دولت کمتر مزاحم آن بوده و دخالت داشته، هر جایی که دولت کمتر مزاحم مردم شود؛ آنجا موفقتر است. هر جایی که دولت مزاحم مردم شود؛ آنجا کمتر موفق است.
این مزاحمت یعنی چه؟
یعنی دخالت کردن، یعنی پرسوجوی اضافه کردن، قانونهای بیاساس و ساختگی، یعنی بیجهت بخشنامه صادر کردن، بیجهت بازرس فرستادن، مزاحمت بانکها و… باید بگذاریم مردم نفس بکشند و به دولت کمک بدهند. مقام معظم رهبری فرمودند که «مردم، کارفرمای دولت هستند.» دولت، کارگزار مردم است. در همهی نظامهای پیشرفته، همین گونه است. دولت اقتصادی در استان کرمان مبتنی بر اقتصاد مقاومتی است. میخواهیم در کرمان با درایت و تأیید ریاست جمهوری و تایید هیأت وزیران، نهادی را بسازیم. یعنی باید با نهادسازی، کاری کنیم که وقتی اشخاص میروند، لطمهای به توسعهی استان وارد نشود. اشخاص جدیدی که جایگزین قبلیها میشوند؛ توسعهی استان را متوقف نکنند تغییرهای بیجهت ندهند. خودخواهیهای سیاسی نباید مانع توسعه و پیشرفت استان و کشور شود. زیرا توسعه ربطی به کارهایی که بعضی میکنند؛ ندارد. به عنوان مثال گاهی کسی که میخواهد نمایندهی مجلس شود؛ میآید تمام زیر ساختهای استان را به هم میریزد که میخواهد نمایندهی مجلس شود؛ ساختار شکنی میکند؛ خُب چرا؟ اصلاً این کار معنا ندارد. ما باید در استان کرمان، نهادی را بسازیم که هر کسی که آمد و استاندار کرمان شد؛ حرکت را ادامه بدهد و کاری به نگاه سیاسی خود و نفر قبلتر از خود نداشته باشد. ما نگفتیم مثلث توسعهی سیاسی، گفتیم مثلث توسعهی اقتصادی. در این مثلث توسعهی اقتصادی برای نمایندگان جایگاه تعیین کردیم. هر نمایندهی محترمی از هر سلیقهی سیاسی در این مثلث جا دارد. امروز اگر بخشی از نمایندگان ما، از اصول گرایان هستند؛ دور بعد ممکن است اصلاح طلب باشند؛ پس همه از هر سلیقهای در این مثلث جایگاهی دارند و نهادی است که کار به شخص ندارد. مردم امروز، مردمی نیستند که به علائم سیاسی نگاه کنند. علائم سیاسی وقتی به خود اصالت میدهند که کارنامهی واقعی خود را در حوزهی اقتصاد و فرهنگ به مردم نشان دهند. کارنامهای که درخشان و خوب است. اگر هر طیفی از سیاسیون بر مسند کار قرار گرفتند و کارنامهی معتبر، قابل رصد، قابل مشاهده، مستند و عملکرد خوبی از خودشان نشان دادند و مردم از شهرهای بزرگ تا روستاهای کوچک هم، خودشان آن کارنامه را تأیید کردند و به آنها گفتند که خوب عمل کردند؛ در این صورت میگویند دولتی که آمده یا فرد نمایندهای که آمده، کارآمد، دلسوز و زحمتکش است. پس ما دنبال نهادسازی در استان کرمان هستیم و در این راه همهی مردم باید به ما کمک کنند مثل دوران دفاع مقدس که همهی مردم بسیج شدند و کمک کردند. آنجا مردم جان خود را دادند و ما امروز از مردم مشارکت، همکاری و اعتماد به دولت را میخواهیم. مردم ما قدرشناس بزرگان خود هستند.
اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید…
دولت امروز، دولت خوبی است؛ دولت تدبیر و امید مساوی تجربهی سالها نظام اداری کشوری است. آقای رئیس جمهور وزرای با تجربهای دارد، خود آقای رئیس جمهور فرد با تجربهای در حوزهی امنیت، ادارهی کشور و سیاست و… هستند. کما اینکه ما امروز در حوزهی سیاستهای خارجی فرصت طلایی برای کشورمان به وجود آمده که با تدبیر شخص مقام معظم رهبری و درایت خوب اجرایی رئیس جمهوری در مذاکرات هستهای از چالش اساسی که برای کشور به وجود آمده بود؛ نجات پیدا کردیم. درهای کشور برای حضور سرمایه گذاران کارآفرین باز شده و امروز دیگر جوانان ما نباید بگویند ما بیکار هستیم بلکه باید با فضایی که به وجود آمده بخش خصوصی فعالتر از گذشته فعالیت کند. دولت هم خدمتگزار مردم است، دولت هم کارگزار است. تفکر دولتی باید از سیستم دولتی بیرون بیاید استاندار، مدیرکل و.. نباید تفکر دولتی داشته باشند. یعنی نباید فکر کند سی سال باید خدمت کند و بعد بازنشسته شود؛ اینکه منزلتی ندارد. بلکه اگر توانست در دورهی خدمتش یک کارخانه بزند و برای عدهای اشتغال ایجاد کند؛ این منزلت دارد. نه اینکه همهاش در فکر طی کردن دستگاه بورکراسی اداری باشد تا در ساختمان اداری رتبهاش، برود بالاتر. چه فایدهای دارد؟ این تفکر باید عوض شد. باید تفکر وقف خدمت در ایران به وجود بیاید. هر مسئولی که در نظام جمهوری اسلامی بر مسند خدمت نشست؛ باید بگوید من خودم را وقف خدمت به مردم میکنم. وقف هم یعنی کار برای خدا؛ شب و روز نمیشناسد تا آنجا که در توان است باید به مردم خدمت کند. مردمی که شایسته خدمت هستند و برای این حکومت، شهدای زیادی دادهاند. هر مسئولی در نظام جمهوری اسلامی باید تفکر دولتیاش را عوض کند و تفکر غیردولتی باید در نظام دولتی حاکم شود. یعنی مدیریت جهادی و ادارهی دولت با تفکر بخش خصوصی. تفکر بخش خصوصی یعنی چه؟ یعنی فرد احساس کند کرمان مال خودش است و میخواهد آن را بسازد. مثل شرکت خصوصی که فرد دارد و آن را متعلق به خود میداند باید تعلق خاطر به استان و جامعه داشته باشند. وقتی تعلق خاطر باشد، تفکر درست باشد؛ عملکرد هم نسبت به مردم درست میشود. دیگر مردم را پشت در نگه نمیداری؛ ملاقات عمومی ۵۰۰ نفره راه نمیافتد اگر سازمانی درست عمل کند. امام خمینی (ره) فرمودند: «مردم آقا هستند، مردم ولی نعمتان ما هستند.» این نهاد مثلث توسعهی اقتصادی باید ریشه بدواند. با اشخاص عوض نشود. توسعه در سایهی وحدت به وجود میآید نه در سایه خودخواهی سیاسی. این خود خواهیهای سیاسی باید برچیده شود. منافع شخصی باید کنار گذاشته شود. آنها که دنبال باند بازی و منافع شخصی هستند؛ باید کنار گذاشته شوند. زیرا اگر اینها باشد؛ همواره یک گروهی میآیند میخواهند به گونهای استان را اداره کنند؛ گروه بعدی میآید میخواهند آن قبلیها را حذف کنند. عیار سیستم حذفی ما، بیشتر از سیستم جذبی ما است. در استان کرمان نباید هیچ گروهی حذف شود. همه باید مشارکت کنند و حذف نباید باشد. انتخابات هم که شد بروند با هم رقابت کنند هر کس پیروز شد؛ کار را ادامه دهد ولی نباید توسعهی استان متوقف شود. همهی گروههای سیاسی باید در ادارهی استان مشارکت کنند. به عنوان مثال نباید یک فرماندار ضعیف سرکار بیاید چون صرفا به جناحی که قدرت دارد؛ وابسته است. ما در دولت تدبیر و امید تا جایی که توانستهایم سعی کردهایم مدیران توانا و لایق را بدون توجه به جناحبندی سیاسی انتخاب کنیم.مشیء دولت تدبیر و امید، اعتدالی است. رییس جمهور شخصاً در جلسهی استانداران گفتند که از همهی افراد لایق از همهی جناحها استفاده کنید. هیچ جناحی در مملکت نباید حذف شود.