راههای درمان آکنه از نظر «طب سنتی»
آوید نیوز: در برخی افراد، جوش چرکی ممکن است در اثر حساسیت به قند، گندم یا شکلات باشد، یعنی غذاهایی که تحریک کنندهی اسید در بدن هستند.
جوش ممکن است ناشی از مخمرهای روده باشد و وقتی پنیر، غذاهای تنوری، قند و دیگر غذاهای تخمیری را کنار میگذارید، پوست التیام مییابد.
جوشهای صورت: آکنه یا جوش صورت، یک اختلال پوستی است که در سنین نوجوانی شروع میشود و تا آخر جوانی ادامه مییابد. برای درمان ابتدا باید دید که آیا ضایعات واقعاً جوش صورت هستند؛ چون خیلی از ضایعات پوستی، شبیه جوش صورت بروز میکنند. جوش صورت بیشتر در نواحی سِبوره ( نواحیای از بدن که دارای غدد سباسهی فراوان است) مثل اطراف بینی، پیشانی، چانه، قسمتهای فوقانی پشت، سینه و شانهها دیده میشود. جوشهای غرور به صورت دانههای قرمز، جوشهای سر سیاه و تودههای سفتِ زیر پوستی در ناحیهی گونه، بینی، پیشانی، پشت گردن، قسمت فوقانی پشت و سینه ظاهر میشوند.
این جوشها در پایهی یک مو به وجود میآیند و ناشی از آماس، التهاب و انسداد مجرای غدهی چربی کنار مو هستند. جوشهای چرکی که سابقا آفت جان نوجوانان شمرده میشد، بسیاری از بزرگسالان را نیز گرفتار میکند.
بر خلاف آنچه شایع است، این جوشها نه در اثر عدم رعایت بهداشت است و نه فقر غذایی. پیدایش آکنه یا جوش صورت، ناشی از یک علت خاص نیست بلکه چندین عامل در پیدایش و شدت آن نقش دارند. ارث، میکروبها، نوع غذا، مشکلات عصبی و روحی، تغییرات غددی هورمونی، نوع پوست، بهداشت صورت، مصرف برخی داروها و بعضی از بیماریها، از جمله عواملی است که در ایجاد این بیماری نقش دارند.
غدد سباسه به طور طبیعی در تمام سطح پوست گسترش دارند و مسئول چرب نگه داشتن سطح پوست هستند. همچنین به علت دارا بودن بعضی مواد، دارای خاصیت ضد میکروبی و قارچی هستند. این غدد در کف دست، پا و لـب وجود ندارند و بیشترین تراکم آنها در صورت، سر، سینه و قسمت بالای پشت است. در صدر فهرست علل بروز جوش چرکی، تولید بیش از حد چربی پوست قرار دارد که مادهی مومی شکل است و مجاری پوست را مسدود کرده و باعث ایجاد جوشهای سر سیاه، سرسفید و کورک میشود. تولید زیاد این ماده در نوجوانان، به علت زیادی هورمونهای بلوغ است. در بزرگسالان جوش چرکی به علت وراثت، تنش روانی و تغییرات ماهانهی هورمونهای زنانه است.
جوشهای چرکی ممکن است ناشی از خوردن غذای نامناسب باشند. در برخی افراد، جوش چرکی ممکن است در اثر حساسیت به قند، گندم یا شکلات باشد، یعنی غذاهایی که تحریک کنندهی اسید در بدن هستند. چیزی که روی میدهد این است که این غذاها میتوانند مخاط و چرک بیشتری در پیاز مو جمع کرده و مجاری پوست را ببندد. گاهی هم جوش ممکن است ناشی از مخمرهای روده باشد و وقتی پنیر، غذاهای تنوری، قند و دیگر غذاهای تخمیری را کنار میگذارید، پوست التیام مییابد.
خوب، با این جوشها چه باید کرد؟
صابونهای مختلف و سابیدن آنها را امتحان نکنید. زنان نباید لوازم آرایشی روغنی مصرف کنند، چون باعث بسته شدن مجاری پوست گردیده و جوشها را بیشتر میکند. درمان طبیعی همراه با رعایت بهداشت روزانه و دستورات پزشک متخصص پوست، میتواند جوشها را درمان و یا از بروز آنها جلوگیری کند.
روشهای درمانی مختلفی برای از بین بردن این عارضه وجود دارد که به شرح برخی از آنها می پردازیم.
۱- عطر درمانی: روغن اسانس درخت چای، یک گندزدایی طبیعی است که برای پوست، ملایم است و زخمها را بهبود میبخشد. مالیدن یک قطره روغن درخت چای بعد از تمیز کردن محل جوش، بر روی آکنه مؤثر است.
۲- خوراک درمانی: خوردن غذاهای حاوی بتا کاروتن مانند زردک، کدو حلوایی، طالبی و دیگر میوهها و سبزیجات زرد هم توصیه میشود.
۳- گیاه درمانی: روغن دانهی انگور فرنگی یا دانهی گل مغربی بخورید. مقدار مصرف هر دو اینها ۳ کپسول ۵۰۰ میلیگرمی در روز است. این درمان را باید تا سه ماه یا تا زمان صاف شدن پوست ادامه داد.
۴- افشره درمانی: جوش چرکی نشان میدهد که اندامهای دفعی کار خود را کاملا درست انجام نمیدهند. کبد را با مخلوطی از یک قسمت آب چغندر و سه قسمت آب هویج و دو قسمت آب تحریک کنید تا عامل گرفتاری از بدن خارج شود.
۵- ویتامین درمانی: رژیم حساسیت غذایی بگیرید تا غذایی را که عامل گرفتاری شماست؛ بیابید. برای کنترل جوشها میتوانید رژیم ویتامین A و E بگیرید: موادی که سرشار از ویتامین A هستند، عبارتاند از جگر، تخممرغ، شیر، لبنیات و اسفناج و این ویتامین در سبزیجات نارنجی رنگ مثل هویج و کدو حلوایی و میوههای به رنگ نارنجی مثل پرتقال و گرمک وجود دارد. همچنین موادی که سرشار از ویتامین E هستند شامل روغن جوانهی گندم، روغن آفتابگردان، آجیلها، روغن خرما، آواکادو ،کیوی، کلم بروکلی، گوجهفرنگی، سبزیجات برگدار و پررنگ از قبیل اسفناج و برگ چغندر هستند.